divendres, 7 de maig del 2010

De Thunderbird a Trustedbird


Molta gent pensa que l'Open Source són necessariament productes de software gratis, però no és així. Hi ha productes que no ho son. Això no vol dir que els hi haguem de tancar la porta, ja que hi ha còdics que ens poden ser molt útils. Per a mí l'Open Source és una metodologia que permet a grans grups de persones col·laborar entre elles, per millorar i desenvolupar un còdic, i adecuar-lo a les seves necessitats.

Mozilla Thunderbird és el sistema per manejar correus electrònics proveït per Mozilla Foundation (creadors de Firefox). Els productes de Mozilla funcionen amb Windows, Mac y Linux, y per això, Mozilla va crear un llenguatge de programació anomenat XUL. Així doncs, poden tenir una sola base de còdic per a totes les plataformes.

Al utilitzar XUL, un llenguatge d'Open Source, permet a les persones que col·laborin en el seu desenvolupament, com és el cas de l'exèrict francès. En aquest cas els militars volien un sistema de correu que fos el més segur possible, que tingués més funcions avançades, y que tingués la major oferta tecnològica amb la menor dependència comercial. Van descartar Microsoft Outlook pels alts costos de llicència, i van optar pel Thunderbird. Van treballar sobre el còdic, i el que van crear va ser el Trustedbird, un sistema de correu amb capacitats avançades de seguretat.

Així veiem com un producte Open Source els va permetre arribar a desenvolupar el seu producte "ideal", sense tenir que començar a programar desde 0. Actualment Trustedbird esta instalat en uns 80.000 ordenadors i s'ha seguit instalant en alguns ministeris de finançes, d'interior i de cultura de França.